top of page

Philips ontmantelt in stilte ‘honderd jaar Nederlandse ontwerpgeschiedenis’ - NRC Article

Read below the article from the NRC, published on the 16th of June, on the dismantling of 100 years of Dutch design history.


Sense and Simplicity’
Hoe anders was het twee decennia terug, toen design het wereldwijde visitekaartje was voor Philips. Ontwerpers van het bedrijf vlogen als rocksterren de wereld over voor ‘Simplicity Events’, een verwijzing naar de toenmalige Philips-slogan: ‘Sense and Simplicity’.
Hoogtepunt was de editie van 2008, waarbij Philips in een reusachtige tent midden op het Rode Plein in Moskou de wereld liet kennismaken met haar toekomstvisioenen, zoals tv’s zonder rand, zelfdenkende lantaarnpalen in de vorm van bloemen en ecologisch verantwoorde keukenbladen die op elke gewenste plek een pan konden verwarmen.
„Het waren spectaculaire projecten met enorme budgetten”, zegt ontwerper Hans Robertus, die tussen 1991 en 2009 voor Philips Design werkte en later onder meer creatief directeur was van de Dutch Design Week in Eindhoven. Robertus raakte bij Philips gecharmeerd van de filosofieën van de markante hoofdontwerper Stefano Marzano, de voorganger van Sean Carney. Design is veel meer dan ontwerpen, vond de Italiaan. Hij huurde gedragsdeskundigen in en introduceerde concepten als ‘customer journey’ en ‘vision of the future’. Robertus: „Wij reden bijvoorbeeld mee in taxibusjes die patiënten van en naar het ziekenhuis vervoerden. In zo’n setting zijn mensen vaak opener over hun gevoelens dan tijdens een gesprek met een arts of verpleger. Dat verrijkte nadrukkelijk onze inzichten.”

Comments


bottom of page